Communicatiewerk voor paarden

Gebruik van de snuffelmat voor hersenwerk/communicatietraining bij paarden.
De snuffelmat, onderdeel van hersenwerk/communicatietraining voor paarden.

Communicatie door middel van hersenwerk

 

De trainingsvorm "Hersenwerk" wordt al wat langer gebruikt voor honden en katten, maar is ook geschikt voor paarden. Bij het z.g. Hersenwerk worden materialen gebruikt om stukjes voer in te verstoppen. Het paard zal dan op zoek gaan naar het eten en uit moeten vogelen hoe hij dat stukje appel, snoepje, rozenbottel of biksje te pakken krijgt. 

 

Paarden zijn natuurlijk prooidieren en geen roofdieren zoals honden en katten. Roofdieren maken plannen om hun eten te bemachtigen en kunnen ook samenwerken daarin.

Paarden zijn anders en gaan ook anders met het zoeken naar voedsel om. Ze eten "hapje-stapje". Niet alleen door middel van grazen, maar ook struiken en bomen worden "gesnoeid"! Dus paarden eten ook in verschillende houdingen. Daar gaan wij wel eens aan voorbij. Hooi voeren we op de grond en krachtvoer in de voerbak. Dat is wat te weinig afwisselend.

 

Door je paard stukjes voer aan te bieden in een communicatietraining kom je hem wat tegemoet in zijn natuurlijke gedag om kleine hapjes te nemen en wat rond te scharrelen en te onderzoeken of iets eetbaar is. Daarbij kun je de materialen op verschillende hoogtes aanbieden, wat voor afwisselende lichamelijke belasting zorgt. Dit valt weer onder de noemer passieve fysiotherapie.

 

Bij geblesseerde paarden zorgt communicatiewerk ervoor dat ze mentaal wat uitdaging krijgen, het weinige (kracht)voer dat ze zullen krijgen omdat ze op rust staan, eten ze hierdoor langzamer op en hebben naderhand een voldaan gevoel.

 

Als een paard dit werk eenmaal kent, kun je het ook gebruiken bij voor hem spannende of nieuwe situaties, zoals bijvoorbeeld trailerladen of na een verhuizing van stal. Door communicatiewerk leer jij je paard goed te observeren en te zien wanneer hij wat hulp nodig heeft of wanneer hij een nieuwe uitdaging wil. Je leert je paard beter "lezen" en de communicatie verbetert.

 

Voor deze vorm van training gebruiken we diverse materialen, waarbij het belangrijk is dat het veilig is, niet scherp en niet in te slikken door het paard. Als voer wordt biks, paardensnoep, wortel, stukjes appel of gedroogde rozenbottel gebruikt. Ik heb wat standaard zaken bij me, zoals rozenbottels, paardensnoepjes en biks met weinig suiker. Wil je je paard zijn eigen voer geven, of wortels en appels? Dan is het handig dat je zelf zorgt dat die beschikbaar zijn voor de training.

 

Een hersenwerk/communicatie training kan met meerdere paarden tegelijk gegeven worden. Wil je eens kennismaken met deze vorm van training? Neem dan even contact op!