Loswerken

Een van de onderdelen van het loswerken met een paard: bewegen in de ruimte.

Je paard trainen met lichaamstaal

Bij het loswerken loopt het paard los in een ruimte van ca. 15 x 15 m. De trainer leert om met positie, beweging en houding te communiceren met het paard.

Doel hiervan is het verkrijgen van controle over richting en snelheid. Door deze voor het paard heel natuurlijk manier van communiceren ontstaat ook duidelijkheid over de leiderschapspositie.

 

Bij het loswerken wordt gebruik gemaakt van een leadrope van 4,5 meter lang. Deze werkt als een verlengde van je arm en ter verduidelijking van je hulpen. Door de lichte kleur van de leadrope zijn bewegingen zeer duidelijk waarneembaar door het paard.

 

Hoe leuk is het, als je paard los om je heen loopt door de bak en jij puur door lichaamstaal of zelfs maar een beweging van je hand verandering in richting om tempo kunt aangeven? 

 

Het loswerken wordt vervolgd door grondwerk waarbij de tijdens het loswerken gemaakte afspraken met je paard worden bevestigd. Deze afspraken hebben we ook weer nodig bij het werken aan de dubbele lange lijnen, bij een schriktraining en bij het trailerladen.

 

Een korte impressie van een freestyle training:

https://youtu.be/VtqnnTk097U