Veel gestelde vragen

Vragen over grondwerk en instructie Freestyle methode Emiel Voest

Vragen over de freestyle methode.

 • Dat freestyle trainen met je paard, valt dat nou onder Natural Horsemanship?
  Persoonlijk vind ik Natural Horsemanship een nogal onduidelijke term. Dit zou suggereren dat alle trainingsvormen buiten dit kader ineens onnatuurlijk zouden zijn. En dat is natuurlijk niet zo. Freestyle werk is niet zweverig, onduidelijk of vaag gewapper met touwtjes en is dus geschikt voor iedereen die een betere communicatie met zijn paard wil. Is dat Natural? Ik denk dat het gewoon normaal is... ;-)

 • Waarom gebruik jij geen carrot stick of zweep bij het grondwerk?
  Omdat ik normaal gesproken genoeg heb aan mijn eigen houding, ademhaling en hulpen via het freestyle halster en de leadrope.  Er zijn uitzonderingen, waarbij je soms beter uit de voeten kunt met een stick of zweep als verlengstuk van je lichaam. 

 • Waarom kies je voor de volgorde loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen?
  Omdat dit wat mij betreft de duidelijkste manier is om een paard voor te bereiden op een carrière als rij- of menpaard of om communicatieproblemen te ontdekken en op te lossen. Maar dat wil niet zeggen dat dit een star traject is. Soms gooi ik de volgorde loswerken en grondwerk om als ik dat beter vind passen bij het paard.

 • Waarom zou freestyle training werken bij angst om te rijden?
  Bij het loswerken leer je wat de invloed van je eigen houding en ademhaling is op het paard. Daarnaast zorg je voor de juiste leiderschapsverhouding. Bij het grondwerk leer je het paard correct wijken voor druk en leer je de ruiter om hier op de juiste manier mee om te gaan en geen tegenstrijdige signalen te geven. Hierdoor wordt de ruiter zekerder van zichzelf en zijn eigen mogelijkheden. Daarnaast wordt de onderlinge verstandhouding duidelijker en dat geeft de ruiter meer zelfvertrouwen in het zadel.

 • Werk je alleen met de freestyle methode om paarden te trainen?
  Nee, dit is wel een basis waar ik meestal van uit ga of op terugval, maar ik gebruik regelmatig ook andere methodes. 

 • Training trailerladen, hoe zit dat?
  Een volledige trailertraining bestaat uit een aantal onderdelen om het paard voor te bereiden op het laden en kost
  € 35- per keer. of € 150,- voor 4 lessen en 1 les op onbekend terrein. We starten meestal met grondwerk om te zien hoe de communicatie tussen jou en je paard is en of daar nog wat in verbeterd kan worden. Veel trailerproblemen zijn namelijk op te lossen buiten de trailer om. Bij het daadwerkelijke laden gebruik ik vaak twee lijnen om het paard richting te geven richting de trailer. Sommige paarden vragen echter weer een andere aanpak. Daarom is trailertraining nooit een standaard concept!

 • In welke regio geef jij les?
  Ik geef les in de regio Alkmaar, Schermer, Beemster, Purmerend, Hoorn, Beverwijk, Schoorl, Schagen etc. Een groot deel van Noord-Holland dus. Voor meerdere lessen op 1 locatie kan ik ook verder weg reizen. Kijk voor reiskosten en overige tarieven op mijn tarievenpagina