Het begin van de toekomst van Future deel 8

Dat heeft even geduurd.... Door persoonlijke omstandigheden van Mariska kwam de training van Future stil te liggen. Maar nu zijn we alweer een paar weken aan de gang. 

 

Future kent de basis van het grondwerk, het loswerken en het werken op de cirkel aan een lijn inmiddels heel erg goed. Met rechtsom lopen had hij in eerste instantie wat meer moeite en dat verbeterde door training ook niet echt. Mariska heeft een osteopaat laten komen en dat heeft goed geholpen want de problemen op de rechterhand waren snel over.

De tandarts is ook geweest om een paar doppen en een wolfskiesje te verwijderen. Dus Future kan er weer tegenaan!

 

Vandaag maken we een start met de dubbele lange lijnen. Dan kunnen we een start maken met het leren sturen, met het werken aan zijn balans en hem alvast laten wennen aan het gegeven dat hij contact heeft met iemand die hij niet kan zien. 

 

Met grondwerk hebben de we voorbereidende oefeningen al een paar keer gedaan, dat is het cirkelen, de zigzag, de lus en follow the lead. 

 

Vandaag gaan we voor het eerst met 2 lijnen aan de gang. Eerst een lijn rechtstreeks vanaf zijn halster naar de hand van de persoon die het paard gaat trainen, de andere lijn, aan de buitenkant, gaat over de rug, door het onderste oog van de longeersingel naar het halster van het paard. 
Zo kun je samen wennen aan het gevoel van 2 lijnen en mocht het paard er toch een keer van schrikken, of je bent zelf een keer onhandig (wat logisch is als je dit nog nooit gedaan hebt), dan trek je het paard niet in zijn mond, want de lijnen zitten aan het trainingshalster vast.

 

Mariska is enthousiast, maar ook wat huiverig voor een mogelijk heftige reactie van Future op de lijnen. Dus zet ik hem voor het eerst op de cirkel om vanuit de centrumpositie (vanaf het midden van een cirkel het paard aan 2 lijnen om je heen te laten bewegen) de pony te laten wennen aan de lijnen. En dan merk je dat hij een goede basis heeft van grondwerk en loswerken, want hij snapt direct de hulpen en stapt braaf weg.

 

Mariska durft weer adem te halen en neemt haar pony van mij over. Het gaat heel goed! Dan is het tijd om van hand te veranderen en rechtsom te gaan. Het opstarten van de cirkel gaat meteen goed en dat is knap als je niet gewend bent aan 2 lijnen in je handen en je paard moet het ook nog leren. Ik vind het knap!

 

Volgende keer gaan we de buitenste lijn achter zijn achterhand langs halen.