Gewonnen? Of niet?

"Als ik afstap tijdens een buitenrit omdat mijn paard ergens niet langs durft, heeft hij gewonnen dus daar begin ik echt niet aan". 

"Als iets niet lukt geef ik niet op, want dan heeft mijn paard gewonnen".

"Als hij niet in de trailer gaat dan heeft hij gewonnen als ik nu stop met trailerladen oefenen."

 

Klinkt dit bekend? Ja he? Helaas is het "winnen of verliezen van je paard"-idee nog iets wat heel veel voor komt in de paardenwereld.

 

Maar.... Paarden zijn helemaal niet bezig met winnen of verliezen. Ze reageren op iets wat jij van ze wil en de reactie van jou levert ze iets op of niet. Als hun gedrag ze wat oplevert gaan ze het herhalen.

 

Een paard dat op een buitenrit ergens niet langs durft, maar dat wel doet als jij afstapt is toch hartstikke braaf?? Hij voelt zich wat meer gesteund als jij naast of voor hem uit loopt, waardoor hij dat enge ding voorbij durft te lopen. Maak daar dus geen punt van, stap weer op zodra je paard ontspant en normaal ademhaalt. Hiermee help je je paard, je houdt zijn vertrouwen en wie weet loopt hij de volgende keer wel langs dat enge ding. Een kind neem je toch ook even aan de hand mee langs die enge, blaffende hond? Waarom is dat bij een paard dan ineens een afgang?

 

"Ja lekker dan, als ik er eenmaal naast loop kom ik er nooit meer op..." die hoor ik ook wel. Heb je een probleem met opstijgen als je er onderweg af gestapt bent? Dan is dat iets wat je apart zou kunnen oefenen, ga een stukje wandelen met je paard en eventueel met behulp van een helper opstappen op vreemd terrein, stukje rijden, weer afstijgen en opnieuw opstappen. 

 

Haal problemen uit de knoop zeg ik altijd. Een probleem bestaat vaak uit een aantal losse onderdelen die samen het probleem vormen. Pak de onderdelen van je probleem stuk voor stuk aan. Dat is de beste manier.

 

Wil je hier meer over weten? Of gewoon eens over praten en discussiëren met meer paardenliefhebbers? Tips nodig? Kom dan naar de theorie avond op 12 april in Alkmaar!

 

Geef je op via het contactformulier en geef aan met hoeveel personen je wilt komen. De avond zal bestaan uit wat uitleg van mij over het freestyle trainingssysteem en hoe je dat zou kunnen gebruiken. Daarnaast geef ik uitleg over de manier waarop paarden leren, hoe je ze het beste iets kan leren en wat wel en niet werkt. En we gaan met zijn allen natuurlijk diverse situaties bespreken.

Onder de aanwezigen verloot ik een gratis les.

 

Deelname kost € 25,-.