Waarom...?

Waarom?

 

Tijdens de lessen en trainingen hoor ik vaak het woord 'waarom' terugkomen.

 

Zomaar wat vragen die ik heel regelmatig te beantwoorden krijg:

  • Waarom doet mijn paard dit?
  • Waarom doet mijn paard dit NIET?
  • Waarom is mijn paard zo?
  • Waarom kan mijn paard dit niet?
  • Waarom doe jij dat?
  • Waarom doe ik dat?
  • Waarom grondwerk doen?

Soms is het antwoord best logisch en niet zo moeilijk te geven. De aard van het paard is vaak de reden voor een bepaald gedrag. Of de communicatie tussen eigenaar en paard is (voor het paard in ieder geval) niet helder, dus vertoont het paard bepaald gedrag. Doet iets, of doet iets juist niet terwijl wij het wel graag willen.

 

Soms zie je bij mensen ineens het kwartje vallen na een hoop vraagtekens in het begin. En als het eerste kwartje gevallen is volgen er al snel meer en dan is het superleuk om de vooruitgang te zien.

 

Soms is er ook een lichamelijke reden waarom een paard gedrag vertoont of iets liever niet wil. Hij krijgt al snel het stempel "vervelend" terwijl hij dat natuurlijk niet is. 

 

Als een paard ineens iets niet meer wil terwijl dat voorheen prima ging, weten we allemaal wel dat er iets aan de hand is en gaan we op onderzoek uit. Toch? Of doen we oogkleppen op en vinden dat hij het "gewoon moet doen?"

 

Lastiger zijn de langzaam ingeslopen patronen. Dan is de oorzaak soms lastig of niet meer te achterhalen. Dan is het zaak om het patroon te doorbreken en het paard ander gedrag aan te leren en hopen dat het oorspronkelijke probleem er niet meer is. Maar bij de mens zijn er ook vaak langzaam ingeslopen patronen. Dan is het des te mooier als paard en eigenaar uiteindelijk weer superblij met elkaar zijn, elkaar goed  begrijpen en lol hebben in het werken met elkaar.