Het begin van de toekomst van Future deel 6

Ja ja, ik weet het, de verslaglegging over Future verloopt wat traag. Daarom maar weer een combinatie verslag....

 

Het loswerken gaat Mariska inmiddels behoorlijk goed af. De eerste twee technieken zitten er goed in, ik kan niet anders zeggen. Vandaag voegen we een nieuwe techniek toe, waarbij je gaat synchroniseren met de beweging van je paard en daardoor invloed kan uitoefenen op pasgrootte en snelheid. Dit doe je door in het ritme van de beweging mee te bewegen met je handen. Dat valt nog niet mee.

 

Mariska krijgt het meebewegen in draf best snel voor elkaar, maar de beweging in stap en in galop volgen is nog een dingetje. Dat geeft niet, gewoon stug door oefenen en daarbij de andere technieken niet uit het oog verliezen. 

 

Braaf meelopen aan het halster doet Future steeds beter. Het concentreren is nog best lastig, maar dat heeft met zijn leeftijd te maken. Een korte concentratieboog zullen we maar zeggen. Komt allemaal goed. 

 

Om hem te leren op verzoek te ontspannen, leren we hem vandaag de oefening "hoofd-laag" aan. Op deze manier leert hij dat na het voelen van druk achter zijn oren, hij zijn hoofd naar beneden kan doen. Een paard ontspant daardoor en dat helpt hem bij het leren en bij het overwinnen van spannende situaties. Ik vind het echt de meest waardevolle oefening die je toe kunt voegen aan de basis!

 

Future vindt de druk achter zijn oren eerst niet okee. Hij gaat er fel tegen in. Dat is een natuurlijke reactie en helemaal niet erg. Het is een slimme knul, dus binnen no time heeft hij in de gaten dat tegen de druk in gaan niet de oplossing is. Hij heeft daarna maar weinig druk nodig om zijn hoofd te laten zakken. Knapperd. We zijn trots op de gup.

 

We laten hem even 10 minuten zelf rondscharrelen, wij drinken ondertussen even koffie. Omdat het schitterend weer is (houdt die zomer ooit op?), besluiten we om eens langs de weg te gaan lopen met Future. Zo kan hij het geleerde mooi in de praktijk brengen.

 

Mariska vindt het spannend en geeft mij de leadrope. Met zijn drietjes wandelen we het erf af de dijk op. Future is meteen wakker en let scherp op zijn omgeving. Hij vergeet mij en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om hem te attenderen op mijn aanwezigheid en hem vertrouwen te geven dat ik het allemaal wel regel en in de gaten hou voor hem, maak ik een paar overgangen van stap naar halt en een pasje achterwaarts. 

 

Future snapt het snel en doet zowaar ook op verzoek zijn hoofd laag. Braverd. We wandelen 10 minuten, komen auto's, fietsen en een trekker tegen. Dat is spannend.....!!! Maar door zijn hoofd laag te vragen durft hij al snel weer te ontspannen.

 

Mariska ziet dat Future eigenlijk heel braaf is zolang je duidelijk de leiding neemt en pakt de leadrope van mij over. Als ik maar beloof in te grijpen als het te spannend wordt.

 

Natuurlijk gaat het allemaal pas echt goed als Mariska ook ontspant. Maar ja. Doe dat maar even! Dat valt echt niet mee hoor. Dat snap ik. Mariska moet even een paar keer duidelijk zijn over tempo en halthouden, Future's enthousiasme zit een beetje in de weg. Maar al met al zijn we heel blij met deze wandeling.

 

Future mag lekker bij zijn maatjes in de wei, alles verwerken. Reken maar dat hij moe is van dit avontuur!