Het begin van de toekomst van Future, deel 5

De zieke pony Koos is gelukkig goed hersteld van de koliekaanval. Inmiddels zijn er alweer drie lessen geweest en maak ik maar even een combinatieverslag. Net zo makkelijk als je wat krap in je tijd zit!

 

Mariska heeft de bak weer in een mooi vierkant afgezet en we gaan vandaag weer verder met het loswerken. Ze brengt Future naar de bak, maar dat gaat niet zo soepel zie ik. Hij loopt haar steeds wat voorbij en probeert haar naar het gras te trekken. Daar gaan we na het loswerken maar even wat aan doen.

 

Bij het loswerken in de vierkante bak van ca. 15 x 15 m herhalen we eerst het werken vanuit positie nog even. De positie ten opzichte van je paard bepaalt heel veel. Je kunt erg veel misverstanden en discussies met je paard voorkomen door op de juiste positie te staan of mee te lopen. Dit geldt ook bij het longeren! Mariska heeft het al aardig in de vingers zie ik, het opschuiven in positie mag ze wat daadkrachtiger en met meer overtuiging doen, maar dat is ook het enige wat ik er op aan kan merken. Lekker bezig dus!

 

We behandelen een volgende techniek namelijk het bewegen in de ruimte. Mariska gaat door middel van het verkleinen van de afstand richting Future kijken hoe hij daarop reageert. Hij gaat sneller, is de conclusie en dat is de reactie die we graag willen. Als Mariska daarna juist van Future af beweegt gaat hij langzamer, maar eerlijk gezegd zou hij daar best wat sterker op mogen reageren. Maar het is zoals het is, we gaan kijken of we door de training daar nog wat in kunnen verbeteren. Het is niet iets wat een paard persé moet kunnen hoor, maar het is handig om zoveel mogelijk tools in je rugzak te hebben!

 

Omdat een minuut of 20 loswerken voor Future echt genoeg is, gaan we nog even met wat grondwerk aan de gang. Grondwerk houdt in: al het werk wat je op de grond doet als je je paard aan het halster hebt. We doen hem een touwhalster om met een leadrope van 4,5 meter er aan.

 

Mariska loopt met Future aan de hand door de bak. Opvallend is dat Future echt als een jonkie loopt. Twee passen snel en dan weer langzaam en heel snel afgeleid. Hij slingert ook wat. Dat doen veel jonge paarden. Rechte lijnen lopen is lastig voor ze. 

 

Mariska houdt halt en Future botst tegen haar op omdat hij het erg druk had met de shetlanders in de wei naast de bak en niet op Mariska lette. En dan een stomverbaasd gezicht opzetten he. Zo grappig.

 

Mariska moet even heel duidelijk zijn en zwiept een keer met de lussen in haar hand om haar heen op het moment dat ze stil gaat staan. WAAAATTTT!! hoor je Future bijna denken. Met grote ogen kijkt hij naar Mariska. Dat doe je anders nooit!!

 

Mariska loopt weer verder en nu staat Future direct stil als Mariska dat ook doet. Voorbeeldig. Dit mogen ze samen dagelijks een paar minuten oefenen. 

 

Het blijkt dat Future niet achterwaarts wil gaan, Mariska krijgt het in ieder geval niet voor elkaar, dus ik wil het graag even proberen. Ik bouw mijn hulpen in vier stappen op, van zo licht mogelijk naar luid en duidelijk. Dat snapt het binkie heel snel en hij gaat binnen een paar minuten op heel lichte druk al naar achteren. Okee, hij gaat scheef en zo, maar dat is van latere zorg.

Mariska heeft nog wat moeite met het doseren van druk en het op tijd loslaten van de druk. Dat oefenen we even rustig. Achterwaarts vragen is daar een mooie oefening voor.

 

Volgende keer gaan we nog even kijken naar het loswerken, nog wat grondwerkoefeningen erbij doen en misschien een wandelingetje maken met de gup. Genoeg te doen!