Het begin van de toekomst van Future, deel 3

Door familieomstandigheden loop ik wat achter in de berichtgeving over Future. Maar.... hierbij alsnog het verslag van de tweede training van de jonge pony Future en zijn eigenaresse Mariska:

 

Future mag voor de tweede keer aan de gang in de loswerk bak. Dat jonge paarden snel leren weet ik en dat maakt het werken met jonge dieren echt heel fijn, maar zooooo snel?? Dat is wel bizar hoor. Hij volgt direct de - nog wat onzekere - aanwijzingen van Mariska op en loopt zijn rondjes alsof hij dit al jarenlang doet. Hoe leuk is dat! Mariska is zelf ook onder de indruk en haar enthousiasme neemt steeds verder toe. Dat kan ik me goed voorstellen, van zo'n leergierig paard word je toch blij?

 

Mariska mag nog wel wat duidelijker zijn in haar communicatie, dan worden de overgangen wat beter, want daarin is soms wat twijfel bij Future te zien. Ik snap wel waarom ze wat voorzichtig is, je wilt een - voor je gevoel - nog heel wankel evenwicht vooral niet verstoren. Maar daarmee zorg je juist voor onzekerheid en miscommunicatie. Dus mijn opdracht luidt: "duidelijker en wat overtuigender zijn in het kiezen van je positie ten opzichte van Future. Kijk gewoon maar wat voor resultaat het oplevert. Het paard vertelt je wel of je het goed doet." 

 

Het met meer overtuiging uitvoeren van de opdrachten richting Future gaat steeds beter. Ik doe het maken van overgangen door middel van opschuiven in positie nog een keertje voor, vaak helpt dat om een duidelijker beeld te krijgen van wat ik bedoel. Mariska vindt het prettig als ik dingen voor doe, sommige mensen vinden dat juist niet fijn en willen het zelf uitvogelen. Iedereen leert op een andere manier en het is mijn taak als instructeur om uit te zoeken hoe ik iemand het beste kan helpen. 

 

Future vindt het allemaal wat lang duren vandaag en is wat focus kwijt. Een jonkie heeft nou eenmaal een korte concentratieboog en de ene keer is de boog wat langer dan de andere keer. Ook iets om rekening mee te houden dus.

We zorgen dat we nog 1 correcte overgang maken en stoppen er dan mee. 

 

Tijd voor een bakkie koffie en Future krijgt een beetje hooi. 

 

De volgende keer gaan we het loswerken iets korter doen en er een paar grondwerk oefeningen aan toevoegen. Hij leert al snel genoeg!

 

Waarom plaats ik geen foto's van de training, vroeg iemand me. Dat zou heel leuk en leerzaam zijn, absoluut. Mariska vond het prima als ik het beleren van haar pony als doorlopend verslag op mijn site en facebook pagina plaatste, ze voelde zich zelfs vereerd toen ik het vroeg. Maar ze wil liever niet in beeld en ze wilde ook graag dat ik haar naam veranderde. De naam van Future is trouwens wel de echte naam van deze prachtige pony. Misschien komt er een moment dat Mariska van gedachten verandert, dan zien jullie vanzelf een foto verschijnen! Ik sluit het niet uit....