Het begin van de toekomst van Future, deel 2

Vandaag ga ik voor het eerst aan de slag met de pony Future. Dat doe ik natuurlijk samen met zijn eigenaresse Mariska. Zowel Future als Mariska kennen het Freestyle systeem nog niet.

 

De bedoeling is dat de vierjarige Future op een rustige manier via het Freestyle systeem wordt beleerd. Het Freestyle systeem is jaren geleden ontwikkeld door Emiel Voest. Het heeft een duidelijke en logische opbouw. 

 

Op het moment dat ik het erf op rij zie ik deze keer geen 4 maar 3 paar ogen mijn kant uit kijken. Future is vast al op stal met Mariska. Ik ben benieuwd hoe hij zich gedraagt als hij weg is van zijn vriendjes en of hij braaf stil staat met poetsen. Allemaal dingen die bij een basisopvoeding horen, maar die soms best lastig zijn met een jonkie.

 

Mariska is inderdaad bezig met poetsen. Future staat tussen twee touwen op de poetsplaats. Hij staat rustig en geniet duidelijk van het borstelen. De wintervacht is alweer in aankomst, veel paarden zijn aan het verharen en dan is borstelen extra prettig.

 

Mariska heeft met touw en prikpaaltjes een loswerkbak gemaakt van ongeveer 15 bij 15 meter. Die loswerkbak blijft voorlopig de vaste trainingslocatie voor Future. We gaan vandaag een start maken met het loswerken.

 

Loswerken is eigenlijk niet zozeer een training voor het paard, als wel voor de eigenaar/ruiter. Zo leert Mariska wat de invloed is van haar houding, positie en intentie op het gedrag en de bewegingen van Future. De pony leert dat Mariska bepaalt wanneer hij gaat bewegen, hoe snel hij dat gaat doen en in welke richting. Dan is het voor Future duidelijk dat Mariska het voor het zeggen heeft. Is best handig, toch?

 

Mariska brengt Future in de loswerkbak, loopt een rondje langs de omheining en laat hem los. Daarna loopt ze zelf de bak uit om Future de gelegenheid te geven op eigen gelegenheid de bak te verkennen. Wij bekijken zijn avonturen vanaf de zijlijn. Het gedrag wat Future laat zien als hij alleen door de bak stiefelt, geeft ons namelijk wat informatie over hoe hij zich voelt en wat we kunnen verwachten bij het loswerken.

Een paard kan op allerlei manieren reageren. Hij kan gaan rennen, gaan hinniken naar zijn vriendjes, gaan rollen, gaan bokken, gaan rondsnuffelen, gaan mesten of doodstil blijven staan. Future deed niks van dit alles. Hij kwam gewoon direct naar ons toe en bleef gezellig staan. Niet bang aangelegd dus! Weten we dat ook maar.

 

Omdat Mariska nog geen idee heeft wat ze zo moet gaan doen, geef ik een voorzet en laat haar zien hoe ik Future in beweging breng, op welke positie ten opzichte van de pony ik me dan bevind en wat het effect is van het opschuiven in positie. Ik leg haar uit dat je een paard kunt verdelen in 2 cirkels, de drijvende cirkel en de leidende cirkel. Als je tegenover de drijvende cirkel met je paard mee loopt heb je automatisch een drijvende werking. Schuif je vervolgens op tegenover de leidende cirkel, dan gaat het tempo omlaag of je paard draait om. Het luistert allemaal best nauw, ook al lijkt het heel makkelijk als je staat te kijken.

 

Future is een pony met een vrij grote drijvende cirkel, hij is drijvend gevoelig. Dat betekent dat zijn leidende cirkel wat meer naar voren ligt dan we zouden willen. Dat geeft verder niks, maar we moeten er wel rekening mee houden.

 

Mariska gaat aan de slag. Ze pakt mijn aanwijzingen goed op. Linksom vindt ze het duidelijk makkelijker dan rechtsom. Dat heb ik zelf ook. Zal wel menselijk zijn...

 

Omdat Future nog erg jong is en het werken op een cirkel best belastend is voor een jong paard, stoppen we na een kwartier. Hij heeft dan ongeveer 10 minuten gestapt en 5 minuten gedraafd. Dat is mooi zat. We oefenen nog even het meelopen aan de hand, want daarin neemt Future een beetje de leiding over van Mariska. En dan is het vandaag genoeg geweest voor de jonge pony.

 

Volgende week kom ik weer. In de tussentijd gaat Mariska niet oefenen heeft ze besloten. Dat is verstandig, want ze is zelf nog wat onzeker en dan wordt de pony ook onzeker. 

 

Wordt vervolgd!