Het begin van de toekomst van Future, deel 1

Op een warme zaterdagmiddag ontving ik een bericht van Mariska. Het bericht ging over haar jonge pony Future die ze graag zelf wilde beleren. Rij ervaring was er genoeg, maar ervaring met het beleren van een jong dier had Mariska niet. Wat hulp en ondersteuning bij dit proces leek haar wel handig. 

 

De vraag was of ik haar zou willen helpen en zo ja, hoe mijn aanpak er dan uit zou zien. En de volgende vraag was natuurlijk wat het zou gaan kosten.

 

Jonge paarden zijn fantastisch om mee te werken, ze leren zo snel! Ik vind dit soort aanvragen dan ook altijd heel erg leuk en maak er graag tijd voor vrij. Een jong paard opleiden vraagt geduld en kan niet even tussen de bedrijven door gefikst worden. Mijn motto is altijd: je kunt een paard maar 1 keer inrijden, dus doe dat serieus. Gaat dat mis, dan moet je dingen afleren, dan wordt het corrigeren in plaats van beleren en dat is veel lastiger en vervelender voor het paard.

Ik heb Mariska uitgelegd dat ik werk volgens het Freestyle systeem, ontwikkeld door Emiel Voest. Uiteraard ben ik daar niet star in en gebruik als dat nodig is andere methodes en gewoon gezond verstand…. 

 

Globaal bestaat de opzet uit loswerken, grondwerk, werk aan de dubbele lange lijnen, longeren en zadelmak maken. Meestal doen we ook nog een schriktraining. Daarna volgt het opstijgen. Als dat allemaal probleemloos gaat, komen we aan het rijden toe. Als alle stappen goed gevolgd zijn, gaat dit vaak zonder enig probleem of verzet. Uiteraard blijven het natuurlijk dieren en garanties krijg je nooit…

 

Als schema voor het beleren hou ik drie keer per week aan. Alle informatie moet het paard kunnen verwerken, zowel in zijn lijf als in zijn koppie. Het gaat dus echt niet sneller als je 5 keer per week met een jong paard aan de gang gaat. Maar, uitzonderingen zijn er altijd, paarden trainen blijft gewoon altijd maatwerk.

 

 

Mariska zag het wel zitten en wilde graag eens kennismaken voordat ze een besluit zou nemen. Dat vond ik nou een verstandige beslissing. Beleren doe je samen en je geeft je paard in handen van een onbekende, dus dat moet echt goed voelen. 

 

De kennismaking.

De dag is aangebroken dat ik kennis ga maken met Mariska en haar pony Future. Future is een 4 jarige ruin, kruising New Forest-Arabier.  Future staat bij Mariska aan huis, samen met een drietal gezellige Shetlanders. De vier nieuwsgierige aagjes kijken al op als ze mijn auto zien. Er ontgaat ze niets...

Mariska komt naar me toe en eigenlijk klikt het meteen tussen ons. Dat is fijn, want beleren doe je samen en onderling vertrouwen moet er echt zijn.

Future is door Mariska als veulen gekocht van een kennis. Diens merrie had een gezellig onderonsje gehad met een jonge Arabische hengst die in een naastgelegen weiland stond en daar was Future uit voortgekomen. 

 

Ik stel voor om even bij Future te gaan kijken. Hij blijkt een redelijk grote pony te zijn, vos met lichte manen en staart en een grappige scheve bles. De grote pretogen maken het mooie plaatje compleet: echt een leuke pony!

Hij maakt makkelijk contact, is daarin wat lomp en brutaal, maar ik had eigenlijk niet anders verwacht van een 4-jarige. Dat gaat helemaal goed komen.

 

We maken een eerste afspraak om met Future aan de gang te gaan. Ben je nieuwsgierig hoe dit verloopt? Hou dan de blog in de gaten, ik plaats regelmatig een vervolg!