Paarden en warmte

Het is al wekenlang heel warm in Nederland. On-Nederlands warm. Gelukkig is het niet benauwd zoals meestal het geval is. 

 

Het is heerlijk genieten voor ons mensen als we vrij zijn en naar het strand kunnen. Als je moet werken is het soms wat minder fijn, afhankelijk van het soort werk dat je doet en de omstandigheden waarin dat moet gebeuren. Maar ja, brood op de plank moet er komen.

 

Voor paarden is het snel te warm. Die vinden temperaturen onder de 15 graden het fijnst. Daarboven is het al snel veel te warm. Maar ja. Je wilt toch wat met je paard gaan doen, anders staat hij ondertussen wekenlang stil. 

 

Waar moet je dan op letten? 

Als het even mogelijk is plan je je rij-activiteiten waarschijnlijk al op een moment van de dag dat het wat minder heet is, niet om twaalf uur 's middags maar om half negen 's avonds of om 8 uur 's morgens of zo. Dat is voor jezelf ook een stuk fijner. Bovendien zijn er dan meestal ook minder dazen op die tijden.

 

Het werk zelf moet je ook wat aanpassen aan de omstandigheden. Tempo een beetje terug, wat vaker stappen tussendoor. En wat korter rijden. Maar een half uur stappen in een bloedhete stoffige bak is ook geen feest, dan kun je beter een buitenritje maken als dat mogelijk is. Het meest ideale is natuurlijk een bosrijke omgeving met schaduw! Of gaan zwemmen met je paard!

 

Koelen na het werk is goed, koelen voor het werk kun je ook doen! Dat vergeten veel mensen, maar koel de hals, borst en benen van je paard ook maar voor het rijden. Is je paard afgespoten na het werk, zorg dan dat hij het liefste op de wind komt te staan. Dat klinkt akelig maar is het beste om je paard af te laten koelen!

 

Zweet je paard erg veel en vaak, dan is het belangrijk om de door het zweten verloren gegane zouten aan te vullen met bijvoorbeeld een electrolytenmengsel. Een beschikbare liksteen is altijd goed, maar niet ieder paard gebruikt zo'n ding.

 

Door de droogte brokkelen de hoeven snel, worden ijzers snel verloren en hebben de hoefsmeden het verschrikkelijk druk. Smeerseltjes op de hoeven werken meestal averechts en sluiten de hoefwand juist af voor vocht wat de hoef juist nodig heeft om soepel te blijven. 

 

In de wei is het ook niet altijd zo fijn nu. Het gras is op en wat er staat is dor en droog. Dus bijvoeren met hooi en eventueel krachtvoer zal vaak wel nodig zijn nu. Zorg dat je de waterbak in het land dagelijks even schoonmaakt en opnieuw vult met geheel vers water. In de warmte ontstaan snel bacteriën!

 

De dazen en vliegen zijn ontzettend vervelend, veel paarden kunnen alleen met een vliegendeken en vliegenmasker op naar buiten. Een andere optie is om je paard alleen 's nachts buiten te zetten. Dan is het koeler, er zijn minder of geen steekbeesten en minder fructaan in het gestreste korte gras. Maar ja, is het dan overdag in de stal weer niet bloedjeheet....

Het blijft wikken en wegen wat de beste keuze is!

 

Laten we maar vooral genieten van deze zomer. Voor je het weet is het alweer herfst en hebben we een zwembak ipv een rijbak... ;-)