Paard heeft er geen zin in

"Hij heeft er gewoon geen zin in." "Hij is me gewoon aan het uitproberen." "Hij laat me iedere keer zitten op wedstrijd." "Hij moet gewoon normaal doen".

Iedereen kent de uitspraken wel en velen van ons gebruiken ze ook, soms vaak en soms heel af en toe. Ik geef eerlijk toe dat ik ze ook wel gebruikt heb.

Maar.... stel, je paard heeft er inderdaad "geen zin in". Is het dan niet aan ons om uit te vogelen waarom hij er geen zin in heeft? En of daarvan de oorzaak misschien bij ons ligt?

 

Uitproberen, doen paarden dat? Ja. Ze nemen de ruimte die ze krijgen en dat doen ze vooral uit lijfsbehoud. Als er geen betrouwbare leider is dan moet je zelf zorgen dat je veilig blijft als prooidier zijnde. Dus..... bij gebrek aan leiderschap gaat een paard je soms uitproberen. Dat doet hij dus niet om je te pesten, maar dat is natuurlijk gedrag.

 

Laat hij je iedere keer zitten op wedstrijd? Mooi waardeloos en knap frustrerend als het rijden thuis supergoed gaat maar op wedstrijd rampzalig. 

Maar realiseer je dat je paard het nut van wedstrijden niet in ziet, ineens in een vreemde omgeving komt, met veel verschillende onbekende paarden, veel mensen, veel lawaai, mega veel prikkels en zijn eigenaar die met meer of minder wedstrijdspanning zit en ondertussen ruzie heeft met zijn of haar partner over het voorlezen of zo. De verhalen van De Manvan kennen we allemaal... ;-)

 

Doordat jij ondanks dat je denkt dat je niet nerveus bent, toch echt wel wat spanning hebt en tijdens je proef net ietsje anders rijdt dan thuis wordt je paard onzeker. Hij reageert dan te heftig of juist te weinig, waardoor jij nog meer spanning krijgt en de boel escaleert. Weer geen punten, balen....

Maar weer doet je paard dit echt niet om jou te zieken...

 

Normaal doen? Dat betekent voor een paard iets heel anders dan voor ons. Normaal is voor een paard wegrennen als er iets engs is, snurken en blazen. Zijn soortgenoten niet uit het oog willen verliezen. Niet over een zeiltje, door een plas of over een donkere plek in de bodem willen lopen, stel je voor dat er een gat zit?

 

Wij zullen moeten leren omgaan met de aard van het paard en dat is soms best moeilijk. Een leven lang blijf je leren.....