Schriktraining?

Je paard krijgt de zenuwen van paraplu's, dus als het regent ga je liever geen buitenritje maken. Of.... je paard is niet langs een enge vuilniscontainer te krijgen. Of..... ieder ritselend geluidje bezorgt hem de stuiters. En je hebt paarden die niet graag onder iets door gaan of juist niet over een andere bodem heen durven lopen.

 

Een schriktraining, ook wel obstakeltraining kan jou en je paard helpen om te gaan met enge dingen zodat je elkaar beter begrijpt en de enge dingen kunt overwinnen.

 

Van te voren denk je wel eens dat een bepaald paard vast niet moeilijk doet over zo'n parcours. En dan blijkt hij het doooooodeng te vinden, maar andersom gebeurt net zo vaak. Dat de zogenoemde angsthaas de dapperste van het stel blijkt te zijn.

 

Een schriktraining is intensief, je paard is daarna dan ook echt moe. Vooral tussen zijn oren! Onderschat dat niet en vraag de volgende dag niet weer iets ingewikkelds van hem. 

 

Wat voor dingen kom je zoal tegen in een schriktraining? Ballen, groot en klein, zeiltjes om overheen te lopen of om over je paard te hangen, slierten om onderdoor te lopen, zachte "stengels" om tussendoor te lopen die tegen het lijf van je paard aan komen. Smalle doorgangen die enger gemaakt kunnen worden met zeiltjes om overheen te lopen bijvoorbeeld.

 

Paraplu's zijn ook altijd favoriet, op de grond zijn ze vaak griezelig en als je ze omhoog doet heb je weer een nieuwe uitdaging. Vlaggen, speelgoedbeesten, opblaasbeesten, pionnen, plantenbakken, slingers, een plumeau (echt waar, die is heeeeeel eng), stokken met slierten er aan, rammeldoosjes, een star wars zwaard wat licht en geluid geeft. En natuurlijk een bak met lege flessen waar je paard doorheen kan lopen. 

 

Die flessenbak is eigenlijk zelden een probleem, terwijl dat juist heel spannend lijkt met dat gekraak onder die hoeven. 

 

Tijdens zo'n obstakelparcours wordt heel duidelijk dat ieder paard andere dingen eng vindt. De een is bang voor geluiden, de ander maakt daar niks van. De een is weer bang voor bewegende dingen, de ander kijkt er niet eens naar.

 

Het is ontzettend leuk om te doen, een aanrader voor iedereen!